De pijlers van de wereldberoemde wolindustrie op Shetland waren de hoogwaardige kwaliteit van de wol en het vakkundige spinnen en breien. Een bekend voorbeeld zijn de sjaals, die zo fijn zijn, dat ze door een trouwring gehaald kunnen worden.

De structuur van Shetlandwol is anders dan van andere rassen. De wolvezels vormen aan het eindeplukjes die allemaal zorgen dat regen direct wordt afgevoerd. Zoiets als regenpijpjes. Shetland schapen kunnen zich ook uitschudden als een hond. De wol is zeer vet en Shetlandschapen kunnen daardoor goed zwemmen, een brede sloot zien ze niet als een hindernis.
De nadruk ligt allereerst op de crimp, de kronkeling van de wol. Wij onderscheiden: hooggebogen, gegolfd, zwak gebogen en recht (wavy). Er bestaat een nauw verband tussen de crimp en de vezeldiameter. De vuistregel luidt dan ook: hoe hoger het aantal crimps per centimeter, hoe fijner de wol en hoe korter de vezel. De vezel ziet er dan over het algemeen uit als een kegeltje.

Foto's: van boven naar beneden, van zeer fijn naar wavy.

Wol wetenswaardigheden.
Wol is een schitterend natuurproduct met vele goede eigenschappen.
Zo kan wol wel 40% vocht opnemen zonder nat aan te voelen, wol is warmte isolerend en niet brandbaar en vuilafstotend.
Wol kan men spinnen, vilten, men kan er dekbedden van maken. Men kan het breien en weven. De mooiste kleding is van wol.
Wol moet men niet te vaak wassen, omdat het vuilafstotend is kan men volstaan om het kledingstuk buiten te hangen om het te laten luchten, of b.v. in de mist hangen. Een of twee maal per jaar wast men het kledingstuk. Men vult de badkuip met lauwwarm water en doet daar babyshampoo in. Het kledingstuk daarin laten weken, vooral niet te veel kneden. Wol krimpt niet van warm water maar van schrikken (spoelen met koud water) of het vervilt door teveel wringen en kneden en door bijvoorbeeld de bewegingen van een wasmachine. Wol moet geknuffeld worden, dus geen dure en favoriete truien meer in de wasmachine. Goed uitspoelen en in het laatste spoelwater wat azijn. Laten uitlekken en daarna plat in model leggen op een handdoek en laten drogen.

Voor reuma patiënten is wol een zegen, dankzij zijn warmte isolerende werking en het vochtopnemend vermogen is het bij uitstek geschikt voor deze patiënten.
Wol is warm in de winter en koel in de zomer. De nomaden in de woestijnen dragen allemaal wollen kleding.
Van een schapenvacht valt 40% aan vuil en wolvet (lanoline) af.
Lanoline wordt weer gebruikt in o.a. crèmes voor gezicht en handen.
Wol met een diameter boven 30 micron zal prikken. Echter wol die geschoren of geknipt is zal eerder prikken dan geplukte wol en ook wol van kruislingen zal eerder prikken.
In Japan is uitgezocht dat wol, chemisch behandeld en uitgerekt om de crimps eruit te halen ,ook prikt. Ook verliest de wol door deze behandelingen zijn isolerende vermogen.