Schapen behoren tot de oudste huisdieren van de mens, Ze moeten tenminste zo'n 8000 jaar geleden voor het eerst getemd en gefokt zijn door in Centraal-Azië rondtrekkende nomaden. Het staat niet vast of deze mensen toen al de ooien molken. Afkomstig uit een koud klimaat bleken schapen bovendien bestand te zijn tegen afwisselend kou en hitte.
De laatste jaren komt lamsvlees meer en meer in de belangstelling, toch wagen zich nog altijd te weinig mensen aan dit vlees, deels uit onbekendheid, deels ook omdat lamsvlees soms wat aan de vette kant is.
Lamsvlees is bijzonder voedzaam. Zo levert een portie lamsvlees van 90 gram al circa 20 gram volwaardig eiwit, 1/3 van de totale hoeveelheid die per dag wordt aanbevolen. Tevens bevat het veel vitamines uit de B-groep, noodzakelijk voor huid en zenuwstelsel en is het rijk aan ijzer in de vorm van 'haemijzer' dat niet alleen gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen, maar bovendien de ijzeropname uit ander voedsel bevordert. Ook bevat b.v. Shetland vlees vetzuren uit de omega 3 en 6 groep, goed voor een cholesterolarm dieet.
Een lam blijft een lam heten tot het 12 maanden oud is en omdat maar een heel klein percentage van de ramlammeren geschikt is voor de fokkerij komen deze lammeren in de voedselketen. Zij hebben dan de hele zomer in het lekkere malse gras gelopen en zijn op een gezonde, natuurlijke manier gegroeid.
Er is voldoende goed lamsvlees te koop zeker via fokkers die vleespakketten verkopen. Op internet kunt u voldoende adressen vinden.

Tips:
Houd rekening met het feit dat lamsvlees vet kan zijn en als u lams bouillon maakt doet u er goed aan om de bouillon te laten afkoelen, het vet eraf te scheppen en verder te verwerken. U kunt ook ontvetten door een stuk keukenpapier plat op het oppervlak van het gerecht te leggen en het papier onmiddellijk nadat het alle vet heeft geabsorbeerd weg te nemen.
Als u lamsvlees wilt sudderen moet u het vooral tegen de kook aanhouden, nooit laten koken want dan wordt het taai.

Enkele recepten:

Gekookte en gerookte Lamsham Lamsstoofschotel
Kruiden van lamsgehakt Pakistaans Lamsvlees
Gevulde lamsschouder Vlinderlamsvlees a la Maroc
Gevulde lamsbout Zuurkool met Lamsgehakt
Lamsbouillon Shetlandpate
Lamskroketten