Veel jonge schapen kunnen geplukt worden, dit gebeurt op de rise, de scheiding tussen de oude en de nieuwe vacht. Een enkel ouder dier kan ook nog geplukt worden. Zet het dier in een standaard met het hoofd en pluk het dier. Wees er op bedacht om de vacht heel te houden. Hij is dan meer waard. De achterhand gaat meestal het gemakkelijkst. Het deel boven de schouder en soms ook de nek zijn het lastigst.
Zo vroeg mogelijk in het seizoen machinaal scheren, begin mei, zodat de rise vermeden wordt. Later in het seizoen wordt onder de rise geschoren en ontstaat een breuklijn tussen de nieuwe en de oude vacht.

Probeer de vacht in zijn geheel van het schaap te krijgen, haal de buikwol weg, maak de achterkant schoon en rol de wol op, een mooi product voor spinners.Om te zorgen dat de prachtige vachten van de schapen niet vervuild raken met hooi zorgen we ervoor dat de dieren van onderaf hooi kunnen eten. Deze hooiruiven zijn gemakkelijk zelf te maken. De maten zijn: 80x35x25. Materiaal multiplex van 15 mm.Betongaas met mazen van 10x10 zorgt ervoor dat het hooi niet direct uit de ruif getrokken wordt. Dit systeem werkt perfect, behalve tijdens de lammertijd. De lammeren vinden het prachtig om op de ruiven te spelen en te slapen.

Hier vind u een werktekening en enkele foto's.