Veel gestelde vragen

Hoeveel grond heeft een Shetlandschaap nodig?
Vuistregel is ongeveer 500m2 per schaap.

Welke afrastering moet ik gebruiken?

Gaas van 80/85 cm hoog, het liefst geplastificeerd. De mazen van gewoon schapengaas zijn te groot en zij zijn de grootste boosdoener bij het inscheuren van de oren. Daarvoor is het beter om 1 of stroomdraadjes te spannen.

Zijn Shetlandschapen gevoelig voor ziekten?

Shetlands kunnen net als ieder ander ras ziek worden, maar omdat het een primitief ras is zijn ze harder.

Hoe gaat het aflammeren?

Shetlands lammeren in de regel gemakkelijk af zonder hulp, de lammeren staan al na een paar minuten op de poten en zoeken de speen.

Hebben ze een stal nodig?

Het is voor schapen altijd prettig om een onderdak te hebben en dat kan heel simpel zijn. Het is ook gemakkelijk om iets te maken waar u de schapen altijd eten geeft zodat als u iets moet doen met de dieren je ze gemakkelijk kunt kleinzetten.
Hoeveel brokjes krachtvoer hebben ze nodig?
Onderhoudsvoer in de winter 100 gram per schaap per dag. Als ze hebben gelammerd 250 gram per lam. Een schaap met een tweeling krijgt dus 500 gram brokjes per dag. Dit afbouwen zodat u na ongeveer 7 weken weer op 100 gram zit. In de zomer als er voldoende gras is hebben ze in principe niets nodig, maar het is zinvol om ze dagelijks iets te geven, b.v. gedroogd brood.

Moet ik een eigen ram aanschaffen?

Zijn er kleine kinderen dan nooit aan een eigen ram beginnen, dat is veel te gevaarlijk. Rammen zijn geen troeteldieren en moeten ook niet als zodanig behandeld worden. Het is beter een jonge ram te leasen of de ooien uitbesteden bij een collega fokker. Controleer dan wel op een zwoegervrije status.
Maar het is wel leuk om eigen rammen te houden en hoe meer er zijn des te gemakkelijker het wordt.. Rammen en hamels kunnen ook prima met elkaar uit de voeten.


Kan ik mijn rammen laten castreren om ze te houden voor de wol?

Hamels hebben schitterende wol en zijn onvoorstelbaar gezellig. Het beste is om ze zo jong mogelijk te castreren.

Hoe oud moeten lammeren zijn om ze naar de slager te brengen?

Een Shetland groeit door tot ongeveer eind oktober, daarna houdt de groei op en gaat in februari weer verder. Indien het gewicht in oktober te laag is, onder 30 kilo, is het verstandig om te wachten. Mesten heeft geen zin. Rammen bij voorkeur laten castreren en door laten lopen. Dit bevordert de groei en zorgt ervoor dat de dieren geen sterke smaak krijgen. 's-Winters de dieren gewoon hooi geven en geen krachtvoer.

Kan ik mijn pelzen terugkrijgen van het slachthuis?

Jawel dat is mogelijk. Na ontvangst uit het slachthuis de vachten zo snel mogelijk in het zout leggen, ongeveer 3 kilo per vacht (landbouwzout). Op deze manier blijven zij goed bewaard. Voor adressen neem contact op.

Hoe oud moet mijn ooi zijn om haar te laten dekken?

Een ooilam het eerste jaar liever niet laten dekken. Het is beter om haar volledig uit te laten groeien.